Kunst bij de commiezenhut

De commiezenhut (Foto: Dick Waanders)

[22 april 2008]

et is al weer een tijd geleden dat we bij de Vrijdijk nabij Denekamp waren. Dus is het tijd voor een nieuwe inspectie van de vele grensstenen die er staan.
Dat zo'n visite nuttig kan zijn, blijkt maar weer als we een geheel vernieuwde commiezenhut tegenkomen. Het is een bovengrondse hut die in de plaats gekomen is van de oude, die al lange tijd in verval was.

De tweede commiezenhut langs de Vrijdijk is nog wel in originele staat, alleen wat opgeknapt. Onderhoud is noodzakelijk en het is goed om te zien dat er tijd in gestoken wordt.
Van een bezoek in 2004 weten we dat er naast de hut een kunstwerk in de grond moet zitten. Doordat er overal flink gesnoeid is en de omgeving van de hut bezaaid is met hopen takken, bladeren en zand, is het kunstwerk nergens meer te bekennen.

Omdat we nog niet helemaal klaar zijn met de Vrijdijk en de Grensweg, gaan we een paar dagen later terug voor het vervolg van onze inspectie. Nu beginnen we aan de andere kant, en al gauw komen we weer aan bij de commiezenhut.

Afgebroken hark in het zand (Foto: Dick Waanders)

Tot onze grote verbazing zien we aan de linkerkant van de hut een bladhark staan, die met afgebroken steel rechtop in de grond staat! Die stond er een paar dagen terug nog niet.
Erg toevallig is het allemaal wel, want ik heb tuinhandschoenen uit de auto meegenomen om het kunstwerk handmatig te kunnen uitgraven.
Later blijkt dat dat me niet gelukt zou zijn zonder gereedschap, en de hark komt dus wel heel mooi van pas! Het blijft echter een raadsel hoe die daar zo toevallig is terechtgekomen. Er zijn geen sporen van opruimwerkzaamheden te zien in de omgeving, maar het is niet uit te sluiten dat het de bedoeling is geweest om het kunstwerk daarmee weer zichtbaar te maken.

Het kunstwerk in de grond (Foto: Dick Waanders)

Zo ziet de stenen grondplaat er in 2004 nog uit.

Koperen plaatje (Foto: Dick Waanders)

Dit is het metalen plaatje dat linksonder op het kunstwerk is aangebracht.
Het kunstwerk is onderdeel van een 2000 kilometer lange grenswandeling door Nederland, die plaats heeft gevonden gedurende 100 dagen vanaf juli 2000.
De kunstenaars zijn de Nederlandse Fenna Swart en de Amerikaan Joseph Scorselo. Op het kunstwerk zijn de handen en voeten van de twee afgebeeld, en in de grond is een “tijdcapsule” ingegraven met daarin duizenden door Denekampenaren ingediende ideeën en gedachten over de grens.

In Enschede hebben de kunstenaars een tijdcapsule ingegraven met daarin 13.000 e-mails naar aanleiding van de vuurwerkramp. In 2010 zouden de capsules weer door Swart en Scorselo worden opgegraven.

Werk in uitvoering

De stenen plaat moet volgens mij rechts naast de commiezenhut in de grond zitten, maar omdat ik niet meer precies weet waar, gebruik ik de afgebroken steel van de hark als prikstok. Al snel horen we een geluid dat op steen lijkt. Ik blijk precies goed te zitten.
Na een half uur slepen met takken, verwijderen van doornenstruiken, bladeren en zand, komt uiteindelijk het kunstwerk weer te voorschijn.

Het werk is klaar (Foto: Dick Waanders)

We ronden onze actie af met het aanleggen van een 'paadje' naar het fietspad, dat van een hagelnieuwe grintlaag is voorzien. Een voorbijrijdende wielrenner trekt een gezicht waaruit waardering spreekt voor wat we aan het doen zijn. Tot slot veeg ik het koperen plaatje nog even schoon met een papieren zakdoekje. Een regenbui moet de rest maar doen.