Lost in Laar

De overgang Laar 2008 (Foto: Dick Waanders)

[2 september 2008]

p bovenstaande foto is de grensovergang Gramsbergen-Laar te zien. Gramsbergen ligt kilometers achter ons, de bebouwing van het Duitse Laar begint direct na de overgang.
In september 2003 zijn we hier voor het eerst en dan is de overgang nog in vervallen staat, met oude verroeste palen e.d.
In juni 2006 zien we dat alles hier is opgeknapt. Het kleine grenssteentje 128-I staat nog steeds rechts naast het plaatsnaambord.

De overgang 2006 (Foto: Dick Waanders)

Achter het plaatsnaambord is een sloot, en die maakt een flauwe rechtse bocht. Omdat de sloot waarschijnlijk de grens vormt, maakt de grens dus ook een bocht.
In de struiken vinden we na wat zoeken een mooie brede grenssteen. Het is nummer 128 en hij zit diep in de grond. Mede door de dichte begroeiing is hij niet in volle glorie te bewonderen.

Gp 128 (Foto: Dick Waanders)

In juni 2008 zijn we hier wederom present, en het ziet er lichtelijk anders uit. Iets is er veranderd, maar het is niet meteen duidelijk wat.
Maar als we op zoek gaan naar de brede gp 128, dan vinden we niks meer. Ook de struiken zijn verdwenen, met uitzondering van één boom.

Nieuwe nummerloze steen (Foto: Dick Waanders)

Aan de andere kant van de sloot vinden we echter een nieuwe, nummerloze grenssteen. Die moet zeker het verlies van 128 goedmaken, maar dat lukt niet erg. Hij staat er nogal slordig en anoniem bij.

Huisnummer 11 (Foto: Dick Waanders)

Als we Laar inlopen en de eerste weg rechts nemen, om zo bij het laatste deel van de grens voor de Vecht uit te komen, zien we twee dingen die onze aandacht trekken en die er eerder nog niet waren. Dat weten we zeker. Het lijkt sterk op zandsteen en er zit een huisnummer aan bevestigd: 11.

Huisnummer 16 (Foto: Dick Waanders)

En ook nummer 16 van deze straat heeft ineens een gelijksoortige grenspaalachtige huisnummersteen.

Een authentieke grenssteen met nr. 128 is van de grens verdwenen, en twee (smallere) stenen duiken plotseling op bij woningen vlak in de buurt! Zou één en één soms twee zijn?
Het is hier trouwens een merkwaardig buurtje, dat grotendeels door Nederlanders bewoond wordt, getuige de spelende en schreeuwende kinderen over en weer.
Het is juni 2008 en het Nederlandse voetbalelftal heeft het EK dan al roemloos verlaten, en aan de trots wapperende Duitse vlaggen is te zien waar géén Nederlanders wonen. De kinderen lopen echter allemaal nog wel in hun oranje tenue's.

Gp 128 van boven gezien (Foto: Dick Waanders)