Jaap Eimers vindt tweede Gp 16

Gp 16 in een privé-tuin (Foto: Jaap Eimers)

[26 september 2009]

Hoewel ik niet vaak meer op grenspalenjacht ga, ben ik deze zomer toch nog een keer op zoek gegaan naar steen 16 in De Lutte, op een soort galgenplaats.
Ooit ben ik er geweest, maar kon hem toen niet vinden. Tot mijn ongenoegen kwam er ook nog een troep jongens op knetterende brommers of motoren, dus ik had een beetje de smoor in. Toen de jongens mij voorbij wilden gaan dacht ik, ik vraag ze of ze hier een grenspaal weten. Nee, was het antwoord, maar er staat hier wel een heel oude grafsteen!!! Eerst wilden ze me duidelijk maken waar die steen stond, maar op 't laatst zeiden ze: kom maar achterop, we brengen u er wel heen. En met veel geknetter en lawaai zette de stoet zich weer in beweging, en ik als bijna 70er (het was in 1996) achter op een brommer! Maar ze brachten me er keurig heen, wachtten tot ik foto's gemaakt had en brachten me weer netjes terug naar m'n auto! Geen kwaad woord meer over crossende jongelui!

Maar nu wilde ik deze steen nog eens opzoeken en wéér kon ik hem niet vinden. Nu staat er aan het begin van de weg naar dat bosje (Wewwelstad, vroeger Postweg) een huis, waar je in de tuin koffie kunt drinken tegen betaling naar eigen inzicht... Er waren meer mensen die daar koffie dronken, het zat keurig in een thermosfles, suiker en melk en koekjes erbij en een busje voor geld. Na een tijdje liep de eigenaar van het huis daar rond en vroeg ik hem naar steen 16. Ja, die wist hij wel, maar kon het niet uitduiden.

"Als u me mee wilt nemen in de auto, breng ik u er wel even heen", zei hij en daar gingen we. Hij met klompen aan, die hij netjes in z'n handen hield in de auto en zo op naar de grenspaal. Via diverse bospaden kwamen we er, dus voor de tweede maal moest ik er heen gebracht worden. Maar ondertussen vertelde hij me, dat hij ook nog een grenspaal in zijn tuin had. Die zat in een vracht zand, die hij ca. 30 jaar geleden besteld had voor de (ver)bouw van zijn huis.

Gp 16 (Foto: Jaap Eimers)

En inderdaad, laat daar nu ook nr. 16 op staan, aan de ene kant de N en de andere kant een P. Geen jaartal, maar het was wel een Bentheimer zandstenen paal. No. 16 is er ingehakt of gegraveerd, hoe noem je dat. Wisten jullie van het bestaan van deze steen?
Ik heb er wel foto's van genomen, maar ik heb nog een ouderwetse camera die eerst vol moet! En dat kan nog wel even duren. En dan maar afwachten, of het nummer er duidelijk op te zien is. Vaak valt dat tegen.
Het is nog een heel verhaal geworden, maar het gaat mij om de dubbele steen nr. 16. Dit is nu eens geen verdwenen steen, maar een overcomplete steen! Ik ben benieuwd wie er iets van weet te vertellen. Ik wacht af.

Jaap Eimers