En toen waren er drie!

Geen 2 maar 3 stenen (Foto: Dick Waanders)

[18 juni 2008]

en jaar geleden zijn er twee historische grensstenen herplaatst op een speciale plek in de buurt van de originele plaats van deze stenen. Na een grenswandelingetje door het Aamsveen rijden we op de terugweg langs deze plek, waar ook een picknicktafel is geplaatst. En daarbij zien we in het weiland naast de twee stenen iets opvallends. Iets dat er eerder nog niet was. Om dat goed te kunnen bekijken zetten we de auto stil op het pad naar de picknickplek, en stappen we uit.
We kijken in de richting van de twee stenen, en wrijven onze ogen uit: Er is een steen bijgekomen!! Nu staan er drie op een rij. Dat is héél merkwaardig!

Dichterbij gekomen blijkt dat niet het enige vreemde te zijn dat er hier aan de hand is. Er hebben zich hier meerdere aparte (en ook een beetje gevaarlijke) gebeurtenissen voorgedaan. We vallen van de ene verbazing in de andere.

Versierd bord (Foto: Dick Waanders)

Het informatiebord over de twee stenen is opgefleurd met franje van natuurlijk materiaal.

Vreemd glaswerk (Foto: Dick Waanders)

Dit vreemd gevormde glasbouwsel staat een eind van de weg af en van de stenen vandaan, maar trok als eerste onze aandacht.

De enige grens (Foto: Dick Waanders)

Volgens de Engelse tekst op dit gebarsten raam staat: “De enige grens”, maar het is niet duidelijk waar dat op slaat.

Put voor opgravingen? (Foto: Dick Waanders)

Deze flink diepe put met een even flinke hoop zand ernaast en een rood vlaggetje erop, bevindt zich in de buurt van de twee originele stenen en de picknicktafel en bank. Bij duisternis of mist is het risico groot dat er iemand in tuimelt. En dat kan ernstige gevolgen hebben voor de ongelukkige die dat treft.
De rand van de put is daarentegen weer mooi volgelegd met allerlei soorten stenen en andere voorwerpen.
Wat het allemaal moet voorstellen is echter een raadsel.

De drie stenen op één rij (Foto: Dick Waanders)

Er zijn nog ettelijke andere voorwerpen en constructies van grotendeels natuurlijke materialen (hout en touw) te zien. Zoals een fiets, een boomhut met trap en een primitieve schommel. Zou er een padvindersgroep aan het werk geweest zijn?
Enfin, eerst maar even kijken naar de extra steen, die wekt het meest onze verbazing op.

Drie op een rij (Foto: Dick Waanders)

De drie stenen staan mooi uitgelijnd. De nieuwe steen is de voorste. Hij bezit geen inscripties of andere kenmerken.

De extra steen in zijn eentje (Foto: Dick Waanders)

Hier heeft de nieuwe steen het beeld voor zich alleen.

Een paar dagen geleden hebben we al een oproep gedaan aan mensen die meer weten van deze “gekkigheid” om zich te melden. Inmiddels hebben we zelf wat naspeuringen gedaan, en achterhaald waar dit alles vandaan komt.

Het ging om een kunstmanifestatie van Duitse en Nederlandse studenten, eind mei. Zelfs de Historische Sociëteit Enschede was niet op de hoogte van het project langs de Aamsveenweg.
De derde steen is gemaakt van los zand, en kan inmiddels al wel verregend zijn.
Meer informatie? Zoek op internet op: “Snoepkikkers en ufo in Aamsveen”.